Regeringen slopar tillfälligt karensdagen

Igår deklarerade WHO att covid-19 nu är en pandemi. Sjukdomen finns nu eller kommer snart att finnas i alla världsdelarna och kommer sannolikt att drabba alla världens länder. Det betyder i sig inte att viruset har blivit allvarligare men att den har en stor spridning över världen. För Sverige innebär detta inte några förändringar i det arbete som pågår. De bedömningar av risk och de viktiga strategier och åtgärder som presenterats de senaste dagarna kvarstår.

Igår tog även regeringen beslutet om att tillfälligt slopa karensdagen kopplat till Corona. Detta för att sjuka ska stanna hemma och minska spridning av viruset.

Det är staten som står för sjukpenningen under första sjukdagen.

Ett tillfälligt förbud på allmänna sammankomster med mer än 500 personer börjar gälla idag över hela landet. Beslutet berör bland annat både idrottsevenemang, konserter och demonstrationer – om de samlar mer än 500 personer.

I natt gick USA ut med informationen om att de på grund av virusutbrottet stoppar flygningar från Europa till USA under 30 dagar med start på fredag. Det är flyg från 26 europeiska länder som stoppas däribland Sverige.

Vi på Framtiden fortsätter att följa alla riktlinjer som tidigare.

  • Var noga med hygienen
  • Om du har befunnit dig i riskområde eller träffat person som gjort det ska man stanna hemma
  • Vi kan ha digitala möten och intervjuer fast åter igen är utgångspunkten att jobba som vanligt – än så länge – det kan kommas att ändras.
  • Vid minsta symtom ska du stanna hemma

UD avråder från resor till alla länder

Lär dig mer